In het dorp Krewerd heeft een groep inwoners het heft in eigen handen genomen om tot een integraal dorpsplan te komen. Een plan dat het dorp voorbereidt op alle aspecten die in de toekomst van belang zijn: krimp, verduurzaming en versteviging. Maar hoe kom je als burgerinitiatief tot zo’n integraal plan en hoe krijg je de andere bewoners mee?

Territoria heeft dit proces ondersteunt met het uitvoeren van een sociologisch onderzoek onder de volle breedte van de bevolking. Dit gaf inzicht in de rijkheid van visies en verhalen in het dorp, en ook in de tegenstellingen binnen het dorp. Door deze sociologische kennis te delen met de professionals die zich in het gebied werkzaam zijn, verkregen zij meer grip op het dorp.

En door het delen van de uitkomsten met de inwoners zelf, groeide het inzicht dat met collectieve regie en strategie je in het dorp verder komt dan in je eentje. Dat dorpsgenoten ook lotgenoten zijn. Dit gaf de mogelijkheid om elkaar op een nieuwe manier te leren kennen en om nieuwe rollen te laten ontstaan.